Vypočítejte si, jak silnou elektrárnu potřebujete

Jak velkou fotovoltaickou elektrárnu potřebujete? 

Každého, kdo uvažuje o fotovoltaické elektrárně napadají stejné otázky: „Kolik fotovoltaických panelů potřebuji na střeše?“ „Jak velkou fotovoltaickou elektrárnu si mám pořídit, aby mi to stačilo?“ „Budu mít dostatek místa na střeše?“. V České republice se pohybuje výkon fotovoltaických panelů kolem 980 kWh ročně.  

Fotovoltaické panely si můžete vybrat v různých výkonových řadách, ale důležité je myslet na to, že čím větší výkon panel má, tím jsou větší i jeho rozměry. Další investicí je kotvení na střeše.  Panely můžeme skládat vertikálně nebo horizontálně - podle toho jak nám to střecha umožňuje. Nejčastěji se setkáte ovšem s montáží výšku, protože je zde menší spotřeba kotvících a montážních dílů. 

Přibližné hodnoty si můžete vypočíst na naší kalkulačce. Ovšem pamatujte na to, že výpočty jsou čistě orientační a spíše slouží k tomu, abyste dostali představu o tom, kolik místa Vám zaberou panely a jak moc výkonnou elektrárnu potřebujete. 

 

 

Hodnoty jsou čistě orientační, při výpočtu se používájí nominální provozní podmínky výkonu fotovoltaických panelů, což znamená,
že je intenzita záření 1000 2/m2, teplota okolí 20 C, rychlost větru 1m/s a volný přstup vzduchu k zadní straně panelu.

 

* Minimální počet baterií značky Growatt jsou 3 kusy