Fotovoltaika svépomocí

Jak na instalaci fotovoltaické elektrárny svépomocí. 

dům s fotovoltaickou střechou

Laškujete už delší dobu s myšlenkou, pořídit si fotovoltaickou elektrárnu, ale nevíte, kde začít? Rádi vás tímto novým světem provedeme a poradíme vám, na co si dát pozor nebo co určitě nezapomenout.


Stále častěji je v tomto roce skloňována fotovoltaická elektrárna. Hlavně ve směru k drahým energiím, kterým tento rok čelíme nebo hrozbou toho, že ze dne na den doma nerozsvítíte světlo. Zkrátka nikdo nechce žít v nejistotě.


Pokud zvažujete instalaci fotovoltaiky na střechu rodinného domu, je potřeba si odpovědět na tyto otázky, ale ještě předním si vysvětlíme dva pojmy, které jsou mnohdy zaměňovány.

 

 Jedná se o pojem solárně termická elektrárna (solární kolektor) a fotovoltaická elektrárna či také známá jako solární elektrárna. Rozdílem je, že termická elektrárna (kolektor) je vám schopna zajistit pouze ohřev vody naproti tomu fotovoltaická elektrárna je schopna dodat potřebnou energii vaší pračce, ledničce a dalším spotřebičům. Dokonce udržuje v chodu domovní čističku odpadních vod.

 

ELEKTRÁRNY

 

Teď zpátky k otázkám:

1) Chci si zajistit pouze ohřev vody nebo energii pro spotřebiče v domácnosti (kolektor vs fotovoltaika).


2) Jaký mám roční odběr elektřiny? Plánuji pořízení dalších zařízení, které ovlivní spotřebu domácnosti? Zjednodušeně lze říct, že 1 kW elektrárna se rovná přibližně 1 MW vyrobené elektřiny z FVE za rok.


3) V jakém sklonu mám střechu a mám místo v případě potřeby na rozšíření počtu panelů?


4) Mám dostatek financí nebo budu žádat o dotaci (maximální částka pro dotaci při montáži svépomocí je 50 % pořizovacích nákladů).


5) Kam budu ukládat to, co nespotřebuji (více vysvětlení najdete v textu níže)?


Jak tuto situaci tedy vyřešit? Pokud máte odpovězeno, tak je potřeba všechno důkladně sepsat a máte dvě možnosti - oslovit firmu, která Vám realizaci udělá, a to včetně vyřízení dotace, ale můžete narazit na velmi dlouhou čekací dobu, třeba i půl roku. Nebo se do díla pustit sami a udělat si fotovoltaiku svépomocí - instalace je jako skládat lego.

Pokud jste se rozhodli pro instalaci svépomocí, tak tyto řádky jsou věnovány vám.

Vaše první kroky povedou k vašemu současnému distributorovi, protože potřebujete zjistit, zda je možné ve vaši oblasti nainstalovat požadovanou elektrárnu.
Je potřeba zjistit, jak je na tom vedení, aby nedošlo třeba k tomu, že bude díky vám celá ulice bez proudu.
Solární elektrárna vyrábí převážně přes den, kdy jste v práci a tedy je v tu chvíli nemožné vyrobenou energii spotřebovat, proto se vraťme k otázce č. 5.

Registrujte se do našeho velkoobchodu

REGISTRACE

a nakupujte za zvýhodněné ceny .


Máte 2 možnosti:

1) Odesílat přebytky do virtuální baterie distributorovi, kde si jí pak můžete vzít zpět

Nevýhody:
Musíte dodat minimálně 1MW za rok.
Platba stálého měsíčního poplatku.
Nejde u všech distributorů.
Funguje to na principu snížení ceny vrácené energie do domácnosti (zpětného čerpání), přičemž bude snížena pouze o obchodní složku. Distribuční část bude nutné uhradit.¨

2) Ukládání přebytku do vlastních baterií, odkud je možné energii čerpat v době, kdy ji potřebujete.

Nevýhody:

Větší finanční zátěž pro pořízení.
I v tomto případě dochází k přetokům do sítě.

Další krok po konzultaci s distributorem je ten, domluvit elektrikáře, který pomůže se zapojením kabelů elektrárny. Navíc vám tato osoba přeměří zařízení a vyhotoví revizní zprávu. Dále potřebujete projektanta, který zpracuje projekt, který je nutný pro vyplacení podpory. Dobrý projektant vám může také pomoct s přípravou dokumentů pro žádost o dotaci.
Pak už stačí jen namontovat. Zabere Vám to cca 3 dny.
Jakmile je vše hotovo, tak finálním krokem je nutnost požádat o výměnu hodin a provést první paralelní připojení.